24 milliárdot követelt Vajnáékon az adóhivatal

Színes

Budapest – Andy Vajna  ellen 17 éve az Egyesült Államokban folytatott nyomozásra derült fény abban a perben, amelyet a filmmogul-kormánybiztos Farkasházy „Teddy” Tivadar ellen indított jó hírnevének megsértése miatt – írja a Blikk.hu.

Hirdetés

Az előző tárgyaláson ugyanis Vajna tengerentúli múltjával kapcsolatban két amerikai lap cikke is bekerült a per aktáiba. Farkasházy ügyvédje az LA Times 12 évvel ezelőtti írásával próbálta alátámasztani Teddy azon kijelentését, hogy „Vajnának nem minden dolga van rendben Amerikában”.

Hirdetés

– Az újság szerint 1996-ban Mario Kassar és üzlettársa, Andrew G. Vajna a szövetségi adóhatóság bűnvádi eljárása alatt állt. Az amerikai adóhivatal még 1988-ban indított vizsgálatot, amely után 109,7 millió dollárt (1988-as árfolyamon ez kb. 8 milliárd forintnak felelt meg, ma 24 milliárdot tenne ki – a szerk.) követelt a cégtársaktól, ezen belül 41,1 milliót (9 milliárd forint) Vajnától.

A bűnügyi nyomozást követő vádemelésre csak azért nem került sor, mert előtte Vajna megegyezett a hatóságokkal, hogy 6,5 millió dollárt (1,4 milliárd forint) adóhátralék címén befizet, ezzel lezárják ellene a vizsgálatot. Az Entertainment Weekly című szórakoztatóipari szaklap pedig azt írta, hogy Vajnáéktól elfordultak a befektetők – mondta a Blikknek Teddy ügyvédje, Magyar Gábor.

Nos, a lap cikkében a következő is szerepelt: „Kassar és Vajna olyan nevek voltak, amelyek előtt megnyíltak az ajtók. De 2003-ra a fél város azt hitte, hogy már halottak, a másik fele azt, hogy önkéntes száműzetésbe vonultak.”

– Vajnától elnézést kértem, de nem érzem magam bűnösnek, semmilyen rossz szándék nem vezérelte a véleményem. Nagyra becsülöm a szórakoztatóiparban végzett produceri munkásságát – szögezte le Teddy.

Másképpen vélekedik azonban Vajna jogi képviselője.

– A jog nem tesz különbséget a filmek között műfaji besorolásuk alapján, így Farkasházy kijelentése a jó hírnév csorbítására alkalmas, mert a nézők számára úgy értelmezhető, mintha ügyfelem nem értene a filmkészítéshez. Az adóügyi vizsgálat – amely 25 éve kezdődött – normális volt egy ekkora cégnél.

Sohasem emeltek vádat az Egyesült Államokban ügyfelem ellen adócsalásért, úgy zárult le nyomozás, hogy bűncselekményt nem állapítottak meg. A távoli múlt eseményeire történt hivatkozás az alperest nem mentheti ki, hiszen ő jelen időben állította Andy Vajnáról, hogy dolgai nincsenek rendben a tengerentúlon, ami egyszerűen nem igaz.

A rég lezárt adóvizsgálatnak a felemlegetése kizárólag Vajna kedvezőtlen színben történő feltűntetését célozza, a kijelentések valóságának bizonyítására azonban alkalmatlan. Vajna világhírű filmes szakember, ezt viszont semmilyen formában nem lehet kétségbe vonni – mondta a Blikknek Beleznay Zsolt.

Mint ismert, Farkasházynak a Heti hetesben elhangzott kijelentéseiért (egyrészt hogy Vajna soha nem csinált művészfilmet, mivel ehhez nem ért, másrészt hogy úgy tesz, mintha minden dolga rendben lenne Amerikában, de nem véletlenül nem megy oda vissza) kellett bíróság elé állnia. Vajna 2 millió forint kártérítésre számít, de a döntést a bíróság mondja ki, vagyis hogy valótlant állított-e Farkasházy, vagy csupán véleményének adott-e hangot.

forrás:http://www.blikk.hu/

Hirdetés