400 ezerért keresnek pincért és szakácsot Balatonra. ÖN elmenne?

Színes

Panaszkodnak a vendéglátósok, mert nem találnak munkaerőt. Pedig megfizetnék a jó pincéreket és a szakácsot, havi 400 ezer forintot is adnának. Csakhogy külföldön többet lehet keresni. A Balatonon tarthatatlan a munkaerőhiány.

Hirdetés

 

Hirdetés

Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára mesélte el, hogy nemrég 85 vendéglátóhely keresett alkalmazottat az egyik fővárosi szakmai iskolában, de csak nagyon kevesen jelentkeztek gyakornoknak.

Egy pincér egyáltalán nem lelkesedett a havi 400 ezer forintos fizetésért,
amit ajánlottak neki. Azt mondta, Ausztriában 2000-2300 euróért azonnal talál munkát – írta a nol.hu.

A vendéglátósok tanácstalanul állnak a helyzet előtt. Ennél többet ugyanis nem tudnak fizetni, és télen, amikor visszaesik a forgalom, ennyit sem. Tanácstalanok azért is, mert 400 ezer forint egyáltalán nem kevés pénz Magyarországon. Sokan örülnének, ha ennyit kereshetnének.

Egy balatoni éttermes elmondta, hogy 300-400 ezer forintos nettó havi bérért lehetetlen jó szakácsot találni . Havi 22-24 napot kell dolgozni, és a már említett bérekhez pincérek eseté­ben még a borravaló is hozzájön. A személyzetnek még szállást is biztosítanak, hogy elégedettek legyenek, tudjanak pihenni. De ez sem elég.


A vendéglátós szakma szerint az oktatás hibája is hozzájárult a súlyos helyzethez. A legtöbben főiskolára, egyetemre mennek, és kevesen vannak, akik a 10-12 órás munkával járó vendéglátóipart választanák.

Aki mégis vendéglátós iskolába megy, az a bizonyítvány megszerzése után indul Nyugat-Európa felé.

 

forrás:http://utcaemberek.blogspot.com

Hirdetés