Beköltözött Európába a járvány, hazánkban is szedi áldozatait!

Színes

Itthon tavaly mintegy ezer hepatitis-A megbetegedés vált ismertté. Az elmúlt hetekben a Gödöllőn megfertőződött körülbelül 30 gyerekből 17-en kerültek kórházba. A hepatitis-A, vagyis a fertőző májgyulladás A-vírusának fertőzése meglehetősen gyorsan terjed, és már nem tartozik az egzotikus betegségek közé.

Csehország déli részét, Morvaországot az elmúlt 25 év legnagyobb hepatitis-A járványa sújtja, amelyben idén ősszel már legalább 151 ember betegedett meg. A cseh egészségügyi hatóságok 600 embert már beoltottak a fertőzés ellen, és szigorú járványmegelőző intézkedéseket vezettek be.

Az elmúlt másfél hónapban fertőző májgyulladást okozó hepatitis-A járványok söpörtek végig a régió országaiban és Magyarországon is.

Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában hangsúlyozta: a hepatitis-A már nem egzotikus vírusfertőzés. A vírus leginkább rossz higiénés viszonyok között fertőz.

A betegség fekál-orális úton terjed, ami azt jelenti, hogy egy nem megfelelő kézmosás, kilincsmegfogás után is elkapható, illetve széklettel szennyezett víz is fertőzhet.

Nagyon könnyen elkapható a betegség akkor is, ha olyan, nem megfelelően megmosott gyümölcsöt eszünk, amelyet trágyázott földeken termesztettek. Ez a szakember szerint leginkább a kismagvas gyümölcsökre, például az eperre vonatkozik.

Már nagyon kevés vírus fertőzhet, és a vírus nagyon ellenálló, ezért rendkívül fontos betartani a higiéniás követelményeket: a rendszeres kézmosást, a zöldségek, gyümölcsök megmosását, hívta fel a figyelmet az egyetemi docens.

Dr. Jakab Ferenc elmondta azt is, hogy a vírusfertőzés nagy százalékban tünetmentesen lezajlik. Kisebb arányban produkál tüneteket: étvágytalanságot, hányingert, hányást, hasi fájdalmat, lázat, valamint megváltozik a széklet és a vizelet színe, bizonyos esetekben a bőr sárgás elszíneződése látható.

A betegség gyógyításával kapcsolatban Dr. Jakab Ferenc azt mondta: jelenleg csak tüneti kezelés érhető el. Nagyon fontosnak tartja a vakcinázási program tömegesebb beindítását, hiszen a fertőzés ellen 1995 óta rendelkezésre áll hatékony vakcina, az átoltottság azonban Magyarországon is nagyon alacsony.

A hepatitis-A elleni vakcina nem szerepel a kötelező védőoltások között. A védőoltás háziorvostól, gyermekorvostól kérhető.

forrás: hirado.hu

Szólj hozzá