Családi házasok figyelem! Felejtsétek el a szalonnasütést, bográcsozást és a grillpartikat!

Hírek

Rossz vége lehet…

A  nyári hőség miatt hazánkban is magas az erdőtüzek kockázata, a száraz aljnövényzet is éghető állapotba került és a szeles időjárás így az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek – figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az elmúlt évekhez hasonlóan hőhullámok alatt Magyarországon is egyre több 100 hektárnál kiterjedtebb koronatűz keletkezett. Sajnos a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás eredménye. Mivel a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, mindenhol fontos az elővigyázatosság – hívja fel a figyelmet a NÉBIH.A jelenleg érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Mégsem kell azonban reggeli kávé és meleg étel nélkül maradniuk az erdőben túrázóknak, hiszen – az erdőtörvény alapján – gáz égőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközt használhatnak, noha ezekkel is fokozott óvatossággal kell eljárniuk.A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

Inkább részesítsék előnyben az elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.

A szabadban dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

Forrás: inforadio.hu

Szólj hozzá