DONALD TRUMP LEGÚJABB KIJELENTÉSE UTÁN KÍNA HÁBORÚVAL FENYEGETŐZIK

Színes

Az “Egy Kína” elvének bármilyen megváltoztatása vagy sérülése hatással lesz a Tajvani-szorosban uralkodó békére és stabilitásra.

Hirdetés

Szerdán a pekingi Tajvani Ügyek Hivatalának szóvivője, An Feng-san világossá tette: Tajvan kérdése Kína területi épségének és szuverenitásának kérdése.

Az “Egy Kína” elvének fenntartása a politikai alapja a kínai-amerikai kapcsolatok továbbfejlesztésének, és a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának sarokköve”— mondta An, majd hozzátette:vége a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges és stabil fejlődésének, ha ez az elv sérül.”

Hirdetés

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a múlt hét végén beszélt arról, hogy Washingtonnak nem kell feltétlenül kitartania az “Egy Kína” elve mellett, ha nem tud megfelelő, például kereskedelmi egyezményt kötni Pekinggel. Ezzel érzékeny pontján támadta a kínaiakat, akik korábban azon sértődtek be, hogy Trump fogadta Caj Ing-ven tajvani vezető telefonhívását. Amerikai elnök csaknem negyven éve nem beszélt közvetlenül tajvani vezetővel, miután Washington megszakította hivatalos kapcsolatait Tajpejjel.

Az Egyesült Államok továbbra is a magát az 1949-ben a kommunisták által megdöntött Kínai Köztársaság továbbvivőjének tekintő sziget fő fegyverszállítója, de hivatalos álláspontja a múlt század hetvenes évei óta az, hogy egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság, amely Tajvant szakadár tartományának tekinti.

Forrás: frissvilag.com

Hirdetés