Én leszek az első német kancellár érettségi nélkül

Színes
A szociáldemokrata Martin Schulz nagy elánnal vetette bele magát Angela Merkel leváltásába. Futballista karrierjének megszakadása miatt alkoholista és depressziós volt, majd békaperspektívából tanulta ki a politikát egy kisváros polgármestereként. Martin Schulz beszéli a kisemberek és a populisták nyelvét, de Merkelt egyelőre nem veszélyezteti, aki így is élete legnehezebb, többfrontos harcára készül.

A német szociáldemokraták (SPD) részéről jó húzás volt, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke lett a pártelnökük és a kancellárjelöltjük a több mint hét hónap múlva tartott szövetségi választásokon.

Hirdetés

Az ARD Deutschlandtrend legfrissebb felmérése szerint ugyanis ha közvetlenül választanák a kancellárt, Schulz 50 százalékos támogatottságával alaposan megverné a most 34 százalékra mért Angela Merkelt. Apró szépséghiba, hogy a kancellárt nem közvetlenül választják. Németország első emberét 2017 őszén is a koalíciót alakítani képes legerősebb párt adja.

Hirdetés

Schulz megjelenése azonban az évek óta gyengélkedő pártot is kimozdította a holtpontról. A szociáldemokraták népszerűségét még Gerhard Schröder munkaügyi reformjai tépázták meg. Az egykor 35-40 százalékos párt támogatottsága az utóbbi években már tartósan csak 20-23 százalék körül mozgott. A CDU-val kötött nagykoalíció tagjaként tovább csökkent a párt tagsága és támogatottsága, és fokozatosan az identitásukat is elveszítették. Elég nehezen találták azokat a pontokat, ahol meg tudták volna különböztetni magukat Merkel politikájától.   A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?