EZ NEM EGY HAGYOMÁNYOS ROVAR… ÉS MÁR MINDENÜTT MEGTALÁLHATÓ! HA ILYENT LÁTSZ, AZONNAL EZT TEGYED!

Színes
EZ NEM EGY HAGYOMÁNYOS ROVAR… ÉS MÁR MINDENÜTT MEGTALÁLHATÓ! HA ILYENT LÁTSZ, AZONNAL EZT TEGYED!

Viszket mindenem, ha csak a bogarakra, vagy rovarokra gondolok. Elképzelhetitek, hogy mennyire írtóztam, amikor a gyilkos poloskáról (Triatominae) hallottam. Angolul úgy nevezik ezt a bogarat, hogy “csokolózó bogár”. Csokolozó? Igen, ártalmatlanul hangzik, azonban ezeknek a parazitáknak a terjedése halálos lehet az emberekre és állatokra egyaránt.

Hirdetés

 

Hirdetés

Nem csoda, hogy ezt a poloskát gyilkos poloskának nevezik. És most jön az igazán ijesztő rész: ez a fajta poloska egykor még meglehetősen ritkán fordult elő, azonban napjainkban a számuk rohamosan növekedik. Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban emberek ezreit fertőzte meg. Több mint 300.000 ember már fertőzött csak az Egyesült Államokban, és Texasban eddig körülbelül 400 kutya halt bele a fertőzésbe.

kissingbug

Ezek a poloskák vérrel táplálkoznak. A szem és száj körüli részét támadják meg az embereknek és állatoknak egyaránt, miközben alszanak. A széklet is tartalmazhatja ezeket a halálos parazitákat. A probléma az, hogy nagyon könnyen szaporodnak és terjednek, hiszen a fertőzött kutyák széklete bármilyen más állatot is megfertőzhet. A korai tüneteket nehéz felismerni, ezért néma gyilkosnak is nevezik, mert egészen tünetmentes lehet mindaddig, ameddig hirtelen megjelennek a tünetek. Függetlenül ettől, nagyon fontos, hogy tudatában legyünk a lehetséges tünetekkel:

– gyengeség
– egyensúly elvesztése
– rohamos görcsök, remegés
– hasmenés
– puffadás
– étvágytalanság
– depresszió
– szapora szívverés

Igaz, hogy ezek a tünetek elég gyakoriak más egészségügyi problémák esetében is, de ha mégis váratlanul észleled ezeket a tüneteket, akkor időben kezelheted a problémát. A következőképpen csökkentheted a kockázatát, hogy a poloska befészkelje magát az otthonodba:

– a háziállatokat biztonságos helyen tartsad éjszaka, mivel ezek a poloskák éjszaka jönnek elő
– távolítsd el a ház közelében lévő facsutkókat, köveket
– a kutyaház is legyen higénikus, legyen távolabb a földtől
– helyezz el a lakástól távolabb egy néhány kültéri lámpát, mert azok vonzzák a bogarakat
– tartsd az udvart és a lakás tisztán

Az alábbi videóban angol nyelven további információkat is megtudhatunk:

Forrás : szupertanacsok.blog.hu, tudnivalok.eu

 

 

Hirdetés