Figyelem : HIV vírussal fertőzött banánokat találtak

Színes

Mielőtt bedőlne valaki ennek a banános hírnek, érdemes elolvasni, hogy nem is olyan régen mivel riogatták az embereket az interneten ! Akkor narancsról szól a HOAX, most banánról ! Elnézést a félrevezető címért, de nagyon fontos, hogy ezt elolvassa mindenki és ne essen pánikba, hogy ha máshol meglátja majd ezt a főcímet !

Hirdetés

Hamisak a HIV-fertőzött narancsokról szóló hírek – reagált egy netes riogatásra a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal. A Nébih szerint egy narancs akkor sem lenne fertőzőképes, ha a történet igaz lenne. De nem az. Ismét felbukkant a HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancs álhíre az interneten, de az információnak nincs valóságalapja, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek biztonságosan fogyaszthatók – olvasható a Nébih közleményében. A hivatal megemlíti, hogy “az első külföldi verziókban még csupán egyiptomi piacokon találtak ‘c’ vírussal fertőzött vért a narancsban. A fordítások során a származási ország kiegészült Algériával majd Líbiával, a megjelölt betegségeknél pedig felbukkant a hepatitis C, később pedig a HIV-fertőzés”

Hirdetés

 

A legújabb, narancsos változatban a „hírhez” képet is mellékeltek. Ezen a Nébih szerint azonban egy olyan vérnarancs fajta látható, amelynek húsa csak foltokban pirosodik. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján egy így szennyezett narancs nem is lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul, a narancsra jellemző savas közeg pedig kifejezetten kedvezőtlen a számára. Emellett egy külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Korábban a Snopes szerint a tengerentúlon banánnal is terjedt egy hasonló rémmese, sőt, a Nébih szerint nemcsak gyümölcsökkel, hanem más élelmiszerekkel – például üdítőkkel, gyümölcskonzervekkel – kapcsolatban is jelentek meg hasonló álhírek.

forrás:http://utcaemberek.blogspot.hu

Hirdetés