Ha ezt tudod, megmenekülhetsz a korai haláltól!Oszd meg te is!

Egészség

Négy dolog, ami arra utal, hogy mindjárt szívrohamod lesz.

Hirdetés

Durván leegyszerűsítve kétfajta szívroham van. Az egyik hirtelen, minden előzmény nélkül és intenzíven következik be, ilyenkor kevés az esély a túlélésre. A legtöbb esetben azonban több előjel is megelőzi a rohamot, és ezeket észlelve még lehet elég időnk ahhoz, hogy gyorsan orvosi segítséget kérjünk. Ezek az előjelek nem ritkán olyan enyhének gondolt problémák, amelyek csupán apró, múló kellemetlenségnek tűnnek, és nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget. Pedig nem szabad tétovázni: minél hamarabb kerülünk szakértő kezekbe, annál több esélyünk lehet arra, hogy megússzuk a bajt.

Íme a tünetek, amik szívrohamra utalhatnak:
Mellkasi fájdalom. A mellkas közepén nyomás, szúró érzés, fájdalom jelentkezik, ami néhány pecig tart, aztán vissza-visszatér.
Kellemetlen érzés felsőtestünk különböző pontjain. Nyomás, fájdalom jelentkezik a karokban, a nyakban, az állkapocsban vagy a gyomorban.
Légszomj mellkasi fájdalommal vagy anélkül.
Egyéb jelek, például hideg verejték, hányinger, szédülés.
A mellkasi fájdalom nőknél és férfiaknál egyaránt a leggyakrabban jelentkező tünet. A nők esetében azonban valamilyen okból nagyobb szerepet kap a többi tünet is, főleg a légszomj, a hányinger és a hányás, a hát és az állkapocs fájdalma.

Hirdetés

Jegyezd meg ezeket a tüneteket, és soha ne tétovázz! Ha nem is vagy biztos abban, hogy szívpanaszod van, minél hamarabb fordulj orvoshoz! A percek is számítanak. Akkor is cselekedj, ha valakinél a környezetben jelentkeznek a fenti tünetek.

A gyorsaság életet menthet. Általában az érintettek fele nagyjából két órát hezitál, mire orvoshoz fordul. Ennek oka, hogy úgy gondolják, nem szívpanaszuk van, hanem valamilyen más probléma, mondjuk influenza. Sokan attól félnek, hogy fölöslegesen riasztják az egészségügyi dolgozókat, és utána szégyellhetik magukat. Mások annyira félnek a szívrohamtól, hogy bebeszélik maguknak, hogy ilyesmi velük nem is fordulhat elő. Az ilyen kételyeket félre kell tenni, és hívni kell a mentőt.

Hogyan csökkentheted a szívroham kockázatát?
Ne dohányozz!
Vidd le a vérnyomásodat, ha magas.
Kerüld a telített zsírokat, a transzzsírokat, a koleszterint és a sót.
Mozogj sokat. Napi 30 perc intenzív séta a minimum.
Ha túlsúlyos vagy, fogyj le.
Járj rendszeresen orvosi vizsgálatra.
Tartsd rendben a vércukrodat, ha cukorbeteg vagy, és ha valamilyen gyógyszert szedsz, kövesd az orvos tanácsait.

Hirdetés