• pén. ápr 19th, 2024

Putyin csicskát csinált a románokból! Elmagyarázta nekik meddig tart a román határ!

A román külügyminisztérium szerint a moldovai elnök Moszkvában tett kijelentései nem felelnek meg a politikai realitásoknak – ez derül ki a tárca által a TASZSZ orosz állami hírügynökséghez eljuttatott közleményből. Putyin egy Kis-Románia térképet adományozott a moldáv elnöknek.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásai után Igor Dodon kedden reményét fejezte ki, hogy a moldovai parlamenti választások után felmondják az EU-val kötött társulási szerződést. Hangoztatta, hogy az EU-moldovai társulási szerződés 2014-es megkötése óta a kétoldalú kereskedelem visszaesett. „Semmit sem nyertünk ettől a megállapodástól” – állította.

„Moldova kis ország, és a külpolitikai túlzások eredményezték függetlensége 25 éve alatt a mostani problémákat. Az elmúlt hét év alatt túlzottan az európai integrációra összpontosítottunk. Nem az EU ellen vagyunk, hiszen szomszédunk, vannak közös hagyományaink, de Chisinau nem alapozhatja az unióhoz fűződő viszonyát oroszellenes retorikára, nem barátkozhatunk a Nyugattal a Kelet rovására, ahogyan a Kelettel sem lehet a Nyugat kárára barátkozni” – mondta.

 
Putyin Nagy-Moldova térképét ajándékozta Dodonnak
Az Igor Dodonnal folytatott tárgyaláson Putyin támogatásáról biztosította Moldova területi integritását és tömbön kívüli, semleges státusának fenntartását. Kijelentette, hogy Moszkva kész közvetítőként és kezesként fellépni a Dnyeszeren túli konfliktus rendezésében.
Az orosz elnök méltatta Dodont, amiért az felkereste a Dnyeszter menti szakadár köztársaságot, amivel tanúsította, hogy kész a konstruktív párbeszédre és az ország területi épségének helyreállítására. Putyin elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Kisjenő aktívabb szerepet akar vállalni a Független Államok Közösségében.
Ám a találkozó csúcspontjaként az orosz elnök egy, a XVIII. századi Moldva határait ábrázoló térképet ajándékozott Dodonnak, mely magába foglalja az egykori fejedelemség később Romániához került területeit is.
 
A románok becsicskultak
„A román külügyminisztérium tudomásul vette Igor Dodon moldovai elnök moszkvai látogatása idején tett kijelentéseit, amelyek szerinte helytelenek és nem felelnek meg sem a politikai realitásoknak, sem a Románia és Moldova közötti különleges kapcsolatoknak”
– áll a közleményben, amely szerint „a modernizálás és a reformfolyamat folytatása, valamint a moldovai állampolgárok törekvéseinek megvalósítása felelős lépéseket és álláspontokat követel meg” – olvasható a közleményben.
A román külpolitika elsődleges céljai között szerepel a Moldovához fűződő kétoldalú kapcsolatok erősítése, valamint az, hogy szilárdan támogassa Chisinau (Kisjenő) közeledését az Európai Unióhoz az európai integrációra irányuló kétoldalú partneri viszony jegyében – mutat rá a dokumentum.
A hazájában novemberben elnökké választott politikus a kampánya során kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki az EU-val fenntartott kapcsolatokról. Igor Dodon emellett kijelentette: Moldovának baráti kapcsolatokat kell ápolnia Ukrajnával, és hazájában „most senki sem vállalná annak kockázatát”, hogy Oroszország részének ismerje el a Krímet.