• szo. ápr 20th, 2024

Vészesen terjeszkedik az Iszlám Állam – egyre közelebb kerül Magyarországhoz

Az Iszlám Állam egy instabil európai országban alakítja ki újabb bázisát, ahol a dzsihádizmus korábban sem volt ismeretlen: Bosznia-Hercegovinában. A Spiegel szerint az ország északi területén több hegyi településen is a szigorú saría törvényeit követik az ott lakók, és a terroristák fekete zászlóit látni számos helyen.

A Mudzsahid Zászlóalj utóéleteA településeken védett házak is találhatóak, ahol azok a radikálisok rejtőznek, akik közel 300 boszniainak segítettek csatlakozni az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban. Bosznia-Hercegovina adja arányaiban az egyik legtöbb külföldi harcost a terrorszervezetnek – írja a Vice.

A boszniai kormány felfedezte, hogy boszniai gyártású fegyvereket használtak aCharlie Hebdónál történt mészárlás során a terroristák, valamint az egykori Jugoszláviában készült fegyverekkel gyilkoltak a párizsi terrortámadás során az Iszlám Állam terroristái a Bataclan színházban. Ezek a legutóbbi jelei annak, hogy Bosznia-Hercegovina terroristákkal való kapcsolata tovább mélyül.

Jugoszlávia felbomlása után számos arab katona, aki az 1980-as években még amerikai támogatással a Szovjetunió ellen küzdött Afganisztánban, Boszniába költözött. A harcokat a „Mudzsahid Zászlóalj” megalapításával folytatták – ezúttal az ortodox keresztény szerbek és a katolikus horvátok ellen vívtak „szent háborút” a muszlim bosnyákok. Bosznia-Hercegovinában a muszlim lakosság aránya 40%, azaz körülbelül 3,86 millió fő.

Sok mudzsahid azóta is az országban él, de sok boszniai születésű is szélsőségessé vált. Szaúd-Arábia és más Perzsa-öbölbeli országok évtizedeken keresztül támogatták Bosznia-Hercegovinát mecsetek és más iszlamista intézmények építésében – ezzel konszolidálták a közösségeket, miután Szaúd-Arábiában gyakorlatilag államvallás lett az iszlám radikális vahabita ága.

A boszniai kormány megpróbálta kiszűrni a radikális elemeket. A múlt évben Husein „Bilal” Bosnic imámot hét év börtönre ítélték, miután terroristákat toborzott az Iszlám Államnak, valamint terrorizmusra uszított.

Bosnic elítélésével a bosnyák hatóságok azt akarták megmutatni, hogy háborút indítottak a terrorizmus ellen. Viszont a horvát határ környéke a dzsihádista harcosok központjává vált, így tehát a hatóságokra még bőven vár feladat. A haladás hiánya Bosznia-Hercegovina működésképtelen kormányának is köszönhető.

Fenntarthatatlan politikai rendszerA boszniai háborút 1995-ben lezáró daytoni békeszerződés ugyanis egy hatékony működésre képtelen kormányformát rögzített: az elnöki és kormánypozíciókban folyamatosan váltják egymást a bosnyákok, a horvátok és a szerbek. Emellett a szerződés az elsöprően szerb többségű Szerb Köztársaságot és a bosnyák-horvát etnikumú Bosznia-Hercegovinai Föderációt további tíz kantonra osztotta fel, míg északon a Brckói Körzet önálló rész maradt. Az országot a kormány mellett nemzetközi megbízottak és szervezetek is irányítják, az ország élén gyakorlatilag az ENSZ-főképviselő áll. A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…