Ilyen módszerekkel tudod felhasználni a fokhagymát gyógyászati célokra

Egészség

      Népi neve: büdös hagyma, foghagyma
     Felhasználandó részei és hatóanyagai:
A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló hagymagumóját használjuk gyógyászati célokra, amely elsősorban allicint, szaponint, vitaminokat és szelént tartalmaz.
    Gyógyhatása:az allicin és a szaponin antibakteriális és antimikotikos (gombaellenes) hatást fejt ki. Ezenkívül tágítják az ereket, így gyorsabban áramlik a vér, ami megakadályozza a thrombocyták (érlemezke) összetapadását, ezáltal a vérrögök(thrombus) kialakulását.
A vér koleszterinszintjét is csökkentik.
    Alkalmazása: A fokhagymalé a bélben zajló erjedési folyamatokra hat, és fokozza az epetermelést. Görcsoldó és emésztést serkentő hatást fejt ki. A  préselt fokhagymalé puffadás esetén is segít. Napi 3-5 gerezdnyi fokhagyma csökkenti a vérnyomást, mivel tágítja az ereket. Ezenkívül megakadályozza a gyulladásokat. A fokhagymapéppel szemölcsöket, herpeszt és gombás fertőzéseket kezelhetünk.
Fokhagymalé:
Hámozzunk meg 5 gerezd fokhagymát, és vágjuk össze jó apróra. Mozsárban dörzsöljük szét 5 tk. cukorral. Adjunk hozzá 1 csésze vizet, és az egészet forraljuk fel. Hagyjuk állni kb. 5 percig, és szűrjük át egy vászonruhán. Egyszerre csak 1 kanálnyit vegyünk be belőle.
Olaj:
Hámozzunk meg 4 gerezd fokhagymát, és vágjuk össze jó apróra. Mozsárban dörzsöljük szét 6 ek. olívaolajjal. Ezzel az olajjal kenjük be a merev izomrészeket, vagy erőteljesen masszírozzuk be.
Paszta herpeszre és szemölcsre:
Hámozzunk meg 4 gerezd fokhagymát, és vágjuk össze jó apróra.Mozsárban dörzsöljük szét 2-3ek. fehérborecettel. Naponta készítsünk friss pasztát, és ezzel kenjük be a szemölcsöket és a herpeszt.
Hüvelykúp hüvelygombásodásnál:
Hámozzuk meg a fokhagymát, és enyhén vagdossuk be. Csavarjuk be gézbe, és rögzítsünk hozzá cérnát. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan kell a hüvelybe helyezni, és egy éjszakán át benn hagyni. Másnap reggel el kell távolítani.A kezelést 3-4 alkalommal ismételjük meg.

Hirdetés

Hirdetés