ŐSZINTE VÉLEMÉNYT ÍRT AZ AMERIKAI MUSZLIM NŐ, EL KELLETT TŰNNIE

Színes
Két nyílt levél is bekerült az internet információkkal túlárasztott világába. Mind a kettőt az iszlám radikalizmus, a terror, az elsőt a párizsi, a másodikat a san bernardinói vérengzés ihlette. A sávok azonban túl – vagy éppen nem elég – szélesek ahhoz, hogy ez a két levélnek legalább az egyike – persze jobb lenne, ha mindkettő – eljusson célközönségéhez. Ebben segítünk most.

HENRI BOULAD: AZ ISZLÁM GONDBAN VAN

Sorrendben elsőként Henri Boulad Egyiptomban élő jezsuita szerzetes levele jelent meg, röviddel Párizs után. A címe: „Az igazság órája – komoly levél a nyitott, mérsékelt és liberális muzulmánok számára.” A levél fordítását a Válasz.hu jelentette meg november 26-án.

Hirdetés

Boulad felszólítja a muszlimokat, akik között él, hogy ne próbálják mentegetni az iszlámot az alól, ami történt. Hagyjanak fel annak a jól ismert refrén ismételgetésével, amit az iszlamisták által a világban elkövetett borzalmak után egyre hajtogatnak: „Mindennek semmi köze az iszlámhoz”. Ne hangsúlyozzák, hogy a muzulmán és az szélsőséges nem ugyanaz, mert ezzel elegánsan felmentik az iszlámot az iszlám nevében elkövetett, ismétlődő erőszakcselekmények alól. „Ütött az ‘igazság órája’. Ideje felismerni, hogy az iszlám gondban van.” Henri Boulad pontosan meg is fogalmazza, hogy a probléma gyökere magában az iszlámban rejlik. A muzulmánok mindig hajlamosak voltak arra, hogy bűnbakot találjanak, s a hibát másban, ne önmagukban keressék.(…)

A VALLÁSI SZÖVEGEK GYILKOSSÁGRA ÉS ERŐSZAKRA SZÓLÍTANAK FEL

„Némi kutatással a muszlimok rájöhetnek arra, hogy az ok vallásuk alapító szövegeiben rejlik – Korán, Sunna, Hadith –, melyekben szerepelnek felhívások az intoleranciára, gyilkosságra és erőszakra. Ezeket a szövegeket még ma is tanítják az Azharon, a szunnita iszlám legmagasabb szintű felsőfokú oktatási intézményében, ahol a prédikátorok és ulémák, vallástudósok képzése folyik. Ezek a gyakran lázító tanok a pénteki prédikációkon keresztül eljutnak az egyszerű emberekhez, és a tankönyvek által az iskolás gyerekekhez is” – írja Boulad. (…)

Hirdetés

A SZABAD GONDOLKODÁS AJTAJA ZÁRVA VAN

A X. század felé az iszlámnak lehetősége adódott, hogy válasszon a misztikus, mérsékelt és nyitott, mekkai út, valamint az erőszakos, hódító, medinai között. Sajnos az utóbbi mellett döntött, és a mekkai helyett a medinai szövegeket választotta a híres An nâsékh wal mansoukh „visszavonható és visszavont” doktrinában. (…)

„Annak elkerülésére, hogy bárki visszatérjen ehhez a döntéshez, a kor hittudósai deklarálták, hogy ‘az ijtihad (iszlám szakkifejezés a független, szabad gondolkodás kifejezésére – A fordító) ajtaja’ ezentúl zárva van, ami azt jelenti, hogy örökre meg van tiltva minden próbálkozás a kritikai gondolkodásra, amely megkérdőjelezhetne egy ilyen döntést. A történelem során az iszlámnak a reformjára tett számos kísérlet mindegyike beleütközött ebbe a megváltozhatatlannak és visszafordíthatatlannak tartott dekrétumba.” (…) A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…

Hirdetés