Újabb kerítés épült, ismét beigazolódott hazánk migránspolitikája

Színes

Szlovénia panelekből álló drótkerítést húzott fel a szlovén-horvát határ két átkelőhelyén, jelentette be a ljubljanai belügyminisztérium pénteken. A drótkerítéseket Bregana-Obrezje és Gruskovje-Macelj átkelőnél építették meg, írja az MTI.

Hirdetés

Amennyiben elindul egy újabb migrációs áradat, lezárjuk a határokat

– mondta el Andrej Spenga, a minisztérium államtitkára, aki szerint Ljubljana megtesz mindent, hogy migráció ne veszélyeztesse az állampolgárok biztonságát.

Hirdetés

Szlovénia eddig 183 kilométer technikai akadályt épített Horvátországgal közös határán. Ebből 27 kilométeren fém kerítést, míg a fennmaradt szakaszon szögesdrótot telepített. Az államtitkár arról is beszélt, hogy több ponton is folytatják a jövőben a kerítés építését.

Szükséges és megelőző intézkedésről van szó, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrség hatékonyan meg tudja védeni a külső schengeni határokat egy újabb migránshullám érkezés esetén.

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban. Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Hirdetés