Vadárvácska – nem csak a szemet gyönyörködteti de gyógyít is

Egészség

Vadárvácska
Viola tricolor

Népi neve: árvaviola, háromszínű árvácska, háromszínű ibolya, macskaszem

Felhasználandó részei és hatóanyagai: A virágos, föld feletti hajtását használjuk gyógyászati célokra. Szaponinokat, nyálkaanyagokat és szalicilsav- származékokat tartalmaz.

Gyógyhatása: A szaponinok közvetetten erősítik az immunrendszert, mivel segítik más növényi hatóanyagok felvételét. A nyálkaanyagok védenek a paraziták okozta fertőzésektől. A szalicilsav csökkenti a fájdalmat, emellett lázcsillapító és gyulladásgátló hatást fejt ki.

Alkalmazása: A vadárvácskatea főleg száraz köhögésre és torokfájásnál gargarizálószerként ajánlott, de feszültségből adódó fejfájásnál és láznál is sokat segít. Ha huzamosabb időn át ( legalább 4 hét ) fogyasztjuk a vadárvácskateát, akkor akne (pattanás ) és reumás bántalmak ellen is hatásos. Ezenkívül tejótvart és pelenka okozta bőrgyulladást is gyógyíthatunk vele. A vadárvácska főzetébe mártott borogatással ekcémát, aknét és más nehezen gyógyuló sebet kezelhetünk.

Tea:
Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 tk. szárított vadárvácskát, és 10 perc állás után szűrjük le. Naponta maximum 3 csészével fogyasszunk belőle, és a kúra legalább 4 hétig tartson.

Teakeverék feszültségből adódó fejfájásra:
Öntsük le 1 csésze lobogó vízzel 1 tk. szárított vadárvácska, 1 tk. orbáncfű és 1 tk. legyezőfű keverékét, és 15 perc állás után szűrjük le.

Teakeverék pattanásra:
Öntsük le 1 csésze lobogó vízzel 2 tk. szárított vadárvácska és 2 tk. mezei zsurló keverékét, és 10 perc állás után szűrjük le. Egyenletes időközökre elosztva napi 3 csészével igyunk belőle.
A kúra legalább 4 hétig tartson.
Borogatás:
Öntsünk le 1/4 l forrásban lévő vízzel 4 tk. szárított vadárvácskát, és mártsunk a főzetbe egy darab lenvásznat. Melegen rakjuk rá a kezelendő bőrfelületre. Reggel – este 3 héten át mindennap ismételjük meg. Ekcémánál 4 ek. tölgyfakérget is keverjünk hozzá.

Figyelmeztetés
Huzamosabb használatakor néha előfordul, hogy a vadárvácskatea allergiás bőrreakciót vált ki. Ha abbahagyjuk a tea fogyasztását, azonnal elmúlik a bőrgyulladás.

Szólj hozzá